No není to super? :) Na českém trhu ho vyrábí Bohušovická mlékárna pod značkou Skyr Kapucín.
Dá se koupit natur bez příchutě a nebo s různými příchutěmi - jahoda, brusinka, broskev-meruňka, borůvka a malina. Já mám nejradši borůvkový. :) Dá se jíst jen tak ke snídani, svačině nebo např. do ovesné kaše, do dezertů apod. :)
Připravila jsem si recept, ve kterém využijeme natur verzi.Upečeme si zdravý mrkvový dort. :)
Ingredience:
500 g mrkve
30 g medu nebo jiného sladidla
120 g jemných nebo rozemletých vloček
1 kypřící prášek
2 lžičky skořice
1 lžičku chia semínek
3 vejce
1 velké jablko
hrst nasekaných ořechů (vlašské...)
hrst (bio) rozinek
trochu mléka dle konzistence
Poleva
1 Skyr natur (350g)
1 tvaroh nebo zakysaná smetana
třtinový cukr nebo jiné sladidlo dle chuti
Zdobení
nastrouhaná hořká čokoláda
nastrouhaná mrkev
Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C. Mrkve a jablko oloupeme a nastrouháme. V míse smícháme vločky, kypřící prášek, skořici, ořechy, rozinky a chia. Vejce rozmixujeme na pěnu spolu s medem (sladidlem) a přelijeme k sypkým ingrediencím. Směs doplníme nastrouhanými surovinami a zamícháme. Připravíme si pečící papír a formu na pečení o průměru cca 28 cm. Těsto přendáme do pečící nádoby a vložíme do trouby přibližně na 45 min.
Na krém si smícháme skyr natur s tvarohem (smetanou) a sladidlem. Vzniklou hmotou potíráme vychladlý dort. Zdobíme nastrouhanou čokoládou a mrkví.
Jako sladidlo můžete použít med nebo třeba agávový a
datlový sirup.
Budu ráda za fotku. :) A přeju, ať se povede a chutná.
OdpovědětVymazatMiluju mrkváče! Dělám je hodně v tomto podzimním období, ale tenhle recept bez mouky vypadá skvěle, brzy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatJe takový vláčnější než normální mrkvové dortíky s moukou. :) Tak pak dej vědět, jak chutnal. Klíďo mi pošli fotku. :)
Vymazatgratuluji k vítězství v soutěži!
OdpovědětVymazatDěkuju Míšo :)
Vymazat