sobota 25. července 2015

Cuketa

Momentálně probíhá sezóna cuket, které se ve velkém množství sklízí z polí. Cukety na poli taky máme a tak jsem se rozhodla, že je musím nějak zužitkovat. Vyzkoušela jsem 1 sladký a 1 slaný recept.
Nikdy jsem neochutnala cuketovou buchtu a teď už vím, že to byla chyba, jelikož je výborná, mohu vám ji doporučit. Těsto má řidší konzistenci, což není až tak běžné. Cuketové placičky jsou chuťově velmi podobné bramborákům.

Cuketová buchta
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (cca 2 kusy cukety)
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
2 malé lžičky jedlé sody
2 lžíce kakaa

Krém
1 čokoláda
400 - 450 ml mléka
1 vanilkový puding
1 máslo
Cukr dle chuti

Postup: 
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej, cuketu, mouku s kypřícím práškem, kakao. Můžeme přidat více mouky, těsto má řidší konzistenci. Plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a dáme péct na 180°C přibližně 30 minut. Provedeme test špejlí.
Na krém si uvaříme vanilkový puding. Mléka použijeme místo obvyklých 500 ml jen 400 nebo 450, protože chceme, aby byl hustý. Počkáme než pudink vychladne, poté ho vyšleháme spolu se změklým máslem.
Až těsto vychladne, tak ho potřeme polevou. Navch ještě nastrouháme čokoládu. Můžeme ozdobit libovolným ovocem. 

Poznámky: Hrníček používám o objemu 250 ml. Buchtu můžete podávat bez krému, chutná podobně jako perník, jen je díky cuketě vláčnější.











Cuketové placičky

Ingredience:
400 g cukety
2 vejce
120 g hladké mouky
2 stroužky česneku
majoránka
čerstvá pažitka
šunka
sůl, pepř
olej na smažení (olivový, rostlinný)

Postup:
Cuketu omyjeme, osušíme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme žloutky, mouku, prolisovaný česnek, majoránku a sůl, pepř. Vše pořádně promícháme. Z bílků ušleháme sníh a lehce ho vmícháme do těsta, díky němu budou placičky nadýchané. Když bude těsto husté, tak ještě přisypeme mouku. Smažíme na pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme se zeleninou a zakysanou smetanou. 

Poznámky: Cuketu nemusíte loupat, můžete použít i šlupku. Recept vyjde přibližně na 20 menších placek. 




1 komentář:

  1. Hledala jsem nějaký recept,jak zpracovat cuketu na sladko.Tvůj recept se mi moc líbil,a tak jsem se do něj pustila.Musím říct,že je naprosto výborný!! :)
    Buchta je krásně nadýchaná,vláčná... a ten krém? Mohla bych ho jíst jen tak! Díky za recept

    OdpovědětVymazat