Boloňské špagety (omáčka) doopravdy v Boloni v Itálii neexistují. Jedná se o komerční výmysl. První zmínka o této omáčce pochází z roku 1891. Tento recept není originální, ale poupraven k obrazu mému. Sami si ho můžete dál upravit.
Ingredience:
Postup:
Hovězí mleté opečeme na rozpálené pánvi na trošce oleje, maso ještě pustí šťávu. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, bazalku, sůl, pepř, nastrouhanou mrkev. Rajčata omyjeme, dáme do misky a zalijeme je horkou vodou. Chvíli je necháme, poté je oloupeme. Mícháme a přidáme rajčata, která buď nakrájíme na menší kusy a nebo je rozmačkáme. Můžeme přilít trochu vody nebo suchého bílého vína. Opět dochutíme solí, pepřem a česnekem. Uvaříme špagety, těstoviny, scedíme. Podáváme s hotovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme čerstvou bazalkou, lahůdkovou cibulkou.
Ingredience:
100 g hovězí mleté
1 šalotka
1 větší stroužek česneku
sůl, pepř, bazalka (sušená)
nastrouhaná mrkev nahrubo (1 celá nebo 1/2)
trochu vody nebo suchého bílého vína
trochu vody nebo suchého bílého vína
4 rajčata
těstoviny
strouhaný sýr
můžete přidat: omáčku, lahůdkovou cibulku, hladkolistou petržel, bazalku (pažitku)Postup:
Hovězí mleté opečeme na rozpálené pánvi na trošce oleje, maso ještě pustí šťávu. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, bazalku, sůl, pepř, nastrouhanou mrkev. Rajčata omyjeme, dáme do misky a zalijeme je horkou vodou. Chvíli je necháme, poté je oloupeme. Mícháme a přidáme rajčata, která buď nakrájíme na menší kusy a nebo je rozmačkáme. Můžeme přilít trochu vody nebo suchého bílého vína. Opět dochutíme solí, pepřem a česnekem. Uvaříme špagety, těstoviny, scedíme. Podáváme s hotovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme čerstvou bazalkou, lahůdkovou cibulkou.
Do boloňské jsem přidala i 2 lžíce této omáčky od značky Otma. Hodí se sice spíš jako příloha k masu, ale nevadí. Dodá omáčce zajímavou chuť.
Místo soli často používám glutasol, který mi daleko více chutná. Dá se
sehnat ve vietnamských večerkách, v Sapě v Praze a nebo ve
specializovaných obchodech.
Použila jsem těstoviny od značky Adriana a jsou vážně výborné. K
boloňské omáčce se spíš hodí špagety, které se také dají sehnat od této značky.
Žádné komentáře:
Okomentovat