sobota 4. července 2015

Boloňská omáčka

Boloňské špagety (omáčka) doopravdy v Boloni v Itálii neexistují. Jedná se o komerční výmysl. První zmínka o této omáčce pochází z roku 1891. Tento recept není originální, ale poupraven k obrazu mému. Sami si ho můžete dál upravit. 


Ingredience:
100 g hovězí mleté
1 šalotka
1 větší stroužek česneku
sůl, pepř, bazalka (sušená)
nastrouhaná mrkev nahrubo (1 celá nebo 1/2)
trochu vody nebo suchého bílého vína
4 rajčata 
těstoviny
strouhaný sýr
můžete přidat: omáčku, lahůdkovou cibulku, hladkolistou petržel, bazalku (pažitku)

Postup:
Hovězí mleté opečeme na rozpálené pánvi na trošce oleje, maso ještě pustí šťávu. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, bazalku, sůl, pepř, nastrouhanou mrkev. Rajčata omyjeme, dáme do misky a zalijeme je horkou vodou. Chvíli je necháme, poté je oloupeme. Mícháme a přidáme rajčata, která buď nakrájíme na menší kusy a nebo je rozmačkáme. Můžeme přilít trochu vody nebo suchého bílého vína. Opět dochutíme solí, pepřem a česnekem. Uvaříme špagety, těstoviny, scedíme. Podáváme s hotovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme čerstvou bazalkou, lahůdkovou cibulkou.




Do boloňské jsem přidala i 2 lžíce této omáčky od značky Otma. Hodí se sice spíš jako příloha k masu, ale nevadí. Dodá omáčce zajímavou chuť.


Místo soli často používám glutasol, který mi daleko více chutná. Dá se sehnat ve vietnamských večerkách, v Sapě v Praze a nebo ve specializovaných obchodech.


Použila jsem těstoviny od značky Adriana a jsou vážně výborné. K boloňské omáčce se spíš hodí špagety, které se také dají sehnat od této značky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat