úterý 7. července 2015

Kuskus

Kuskus (Cous Cous) je jednou z nejzákladnějších potravin v severní Africe. Jedná se o upravenou krupici. Jeho příprava je velmi jednoduchá - pouze se zalije vroucí vodou nebo vařicím pokrmem. Chutná nejlépe ještě teplý. Nejčastěji se připravuje naslano. Já ho vyzkoušela i nasladko a byla jsem mile překvapena. Alternativou kuskusu je bulgur, který má podobný vzhled a chuť.

Kuskusová kaše

Ingredience:
50-70 g kuskusu
150-200 ml horkého mléka
1 lžíce skořice
sladidlo (med, třtinový cukr, javorový sirup) 
můžete přidat: rozinky, brusinky, ořechy

Postup:
Mléko osolíme, ochutíme skořicí a přivedeme k varu. Vsypeme kuskus. Pokud je kaše hustá, tak přidáme trochu mléka. Necháme nabobtnat. Nandáme do misky a zdobíme ovocem, ořechy nebo čímkoliv jiným. 

Kaše s vodním a cantaloupe melounem.



Kaše s rozinkami, jahodami a banánem. 


Kuskus se zeleninou, šunkou a sýrem

Ingredience:
kuskus (množství záleží na vás)
šunka (nakrájená na kousky)
sýr - Grana Padano, parmezán nebo obyčejný eidam, gouda...
rajčata nebo cherry rajčátka
cibule
pár stroužků česneku
mrkev (nastrouhaná na hrubém struhadle)
hadovka
bylinky (bazalka, hladkolistá petržel, pažitka)
olej (slunečnicový, olivový)
sůl, pepř
salátek
ledový salát
hadovka
citrón, olej
sůl, pepř

Postup:
Nejdříve si připravíme kuskus podle návodu na obale, přitom si omyjeme a nakrájíme zeleninu. Cibuli s česnekem lehce osmahneme na trošce oleje. Přidáme šunku, papriku, rajčata, nastrouhanou mrkev a necháme smažit do změknutí. Přisypeme kuskus, bylinky. Hotovou směs nasypeme na talíř, posypeme nastrouhaným sýrem. Ozdobíme hadovkou, rajčátky a bazalkou.
Na salát si nakrájíme salát, hadovku. Pokapeme citrónem, olejem a přendáme do mističky. Kuskus ozdobíme čerstvou zeleninou a podáváme se salátem.




Použité suroviny


Tento italský sýr chuťově připomíná Parmazán. Jeho chuť je velmi jemná, lehce pikantní. Dá  se jíst samotný, k vínu, strouhaný do těstovin, na pizzu nebo právě do kuskusu (jako jsem ho využila já).



Žádné komentáře:

Okomentovat