Ingredience:
600 g nudlí (Bún)
300 g krevet (malé nebo střední)
300 g vepřového masa (krkovice, může být klidně kuřecí)
2 mrkve
1 hadovka
1-2 kedlubny
1 svazek jarní cibulky
200 g hlávkového (ledového) salátu
2-3 vejce
100 g bylinek (koriandr, máta, bazalka)
1 balení rýžového papíru
můžete přidat: plátky čerstvého zázvoru, sójové nebo mungo výhonky
omáčka
4-5 lžic rybí omáčky
2 lžíce octa
1 a půl lžíce krupicového cukru
1 menší česnek (nasekaný najemno)
1-3 chilli papričky (nasekané, množství dle chuti)
(citrónová šťáva)
Postup:
Nejdříve si opláchneme všechnu zeleninu a bylinky. Mrkev, kedluben, lahůdkovou cibulku a hadovku (krájí se pouze část u kůry, semínka ne) nakrájíme na stejně velké proužky (cca 8 cm dlouhé). Maso uvaříme nebo opečeme na trošce oleje na pánvičce. Pokud je maso silnější, tak se musí smažit déle, aby nebylo syrové. Může se nakrájet klidně i na plátky a osmažit. Krevety rozmrazíme a vaříme je ve vroucí vodě, dokud nezrůžoví (syrové jsou šedivé), poté je hned scedíme, jinak budou gumové. Dále je vyloupeme. Z vajec vytvoříme omelety. Vezmeme si čistou pánev, kterou lehce potřeme olejem. 1 vejce si rozkvedláme v misce/hrníčku, lehce osolíme, přilijeme trochu rybí omáčky a smažíme jako palačinku z obou stran. Během smažení si omeletu 2x přeložíme, aby se poté dala dobře pokrájet na plátky. Totéž uděláme i s dalším vejcem. Rýžové nudle připravíme podle návodu na obale. Salát si natrháme na větší kusy. Rýžový papír si rozložíme na prkénko (pracovní plochu) a rukou ho celý potřeme vodou (hodně u krajů, aby závitky dobře držely a nerozlepovaly se). Do středu papíru vložíme salát, na něj naskládáme zeleninu (mrkev, kedluben, hadovku, cibulku), bylinky (koriandr, mátu, bazalku), nudle, omeletu, maso (krevety, krkovici). Vše pevně utáhneme a zabalíme.
Do mističky vlijeme rybí omáčku, ocet, přisypeme cukr, najemno nasekaný česnek a chilli papričku. Přilijeme 200 ml horké vody. Můžeme přidat i mrkev nebo kedluben, nakrájené na menší kousky.
Závitky se podávají okamžitě spolu s omáčkou.
Dobrou chuť :)
Poznámky: Z tohoto receptu vyjde cca 20 kusů. Záleží na množství surovin, které použijete do 1 závitku, takže může klidně vzniknout i 25-30 závitků.
Všechny suroviny.
Připravené ingredience na balení.
Krásně zbarvené krevetky po uvaření.
1.
Přibližný postup při balení. Každý přidává suroviny a balí závitek podle sebe.
2.
3. 4.
6.
7.
Hotová omáčka
Žádné komentáře:
Okomentovat