neděle 28. června 2015

Letní závitky

Po jarních závitcích nem rán (Recept) přichází na řadu letní závitky Nem cuốn. Jsou mnohem jednodušší a rychlejší na přípravu. Nejdéle zabere krájení zeleniny na plátky, takže pokud se jako já moc nekamarádíte s nožem, tak vám to zabere dost času. Mezi jejich výhodu patří, že se nesmaží, takže jsou zdravé. Ne nadarmo se o vietnamské kuchyni říká, že patří k jedné z nejzdravějších kuchyní světa. Ve Vietnamu jsou závitky (většinou jarní, ale i letní) na denním pořádku. Základní recept snad ani neexistuje a každý si přidává své oblíbené suroviny. Maso např. nemusíte dávat vůbec a nebo pouze 1 druh (já dala 2 - vepřové maso, krevety). Krevety kupujte ty úplně nejmenší, já použila střední a to zapříčinilo, že mám závitky pěkně tlusťoučké.

Ingredience:
600 g nudlí (Bún)
300 g krevet (malé nebo střední)
300 g vepřového masa (krkovice, může být klidně kuřecí)
2 mrkve
1 hadovka
1-2 kedlubny
1 svazek jarní cibulky
200 g hlávkového (ledového) salátu
2-3 vejce
100 g bylinek (koriandr, máta, bazalka)
1 balení rýžového papíru

můžete přidat: plátky čerstvého zázvoru, sójové nebo mungo výhonky

omáčka
4-5 lžic rybí omáčky
2 lžíce octa
1 a půl lžíce krupicového cukru
1 menší česnek (nasekaný najemno)
1-3 chilli papričky (nasekané, množství dle chuti)
(citrónová šťáva)

Postup:
Nejdříve si opláchneme všechnu zeleninu a bylinky. Mrkev, kedluben, lahůdkovou cibulku a hadovku (krájí se pouze část u kůry, semínka ne) nakrájíme na stejně velké proužky (cca 8 cm dlouhé). Maso uvaříme nebo opečeme na trošce oleje na pánvičce. Pokud je maso silnější, tak se musí smažit déle, aby nebylo syrové. Může se nakrájet klidně i na plátky a osmažit. Krevety rozmrazíme a vaříme je ve vroucí vodě, dokud nezrůžoví (syrové jsou šedivé), poté je hned scedíme, jinak budou gumové. Dále je vyloupeme. Z vajec vytvoříme omelety. Vezmeme si čistou pánev, kterou lehce potřeme olejem. 1 vejce si rozkvedláme v misce/hrníčku, lehce osolíme, přilijeme trochu rybí omáčky a smažíme jako palačinku z obou stran. Během smažení si omeletu 2x přeložíme, aby se poté dala dobře pokrájet na plátky. Totéž uděláme i s dalším vejcem. Rýžové nudle připravíme podle návodu na obale. Salát si natrháme na větší kusy. Rýžový papír si rozložíme na prkénko (pracovní plochu) a rukou ho celý potřeme vodou (hodně u krajů, aby závitky dobře držely a nerozlepovaly se). Do středu papíru vložíme salát, na něj naskládáme zeleninu (mrkev, kedluben, hadovku, cibulku), bylinky (koriandr, mátu, bazalku), nudle, omeletu, maso (krevety, krkovici). Vše pevně utáhneme a zabalíme.

Do mističky vlijeme rybí omáčku, ocet, přisypeme cukr, najemno nasekaný česnek a chilli papričku. Přilijeme 200 ml horké vody. Můžeme přidat i mrkev nebo kedluben, nakrájené na menší kousky.

Závitky se podávají okamžitě spolu s omáčkou.
Dobrou chuť :)

Poznámky: Z tohoto receptu vyjde cca 20 kusů. Záleží na množství surovin, které použijete do 1 závitku, takže může klidně vzniknout i 25-30 závitků. 



Všechny suroviny. 


Připravené ingredience na balení.


Krásně zbarvené krevetky po uvaření. 
 1.

Přibližný postup při balení. Každý přidává suroviny a balí závitek podle sebe.

2.
3.
 4.
 5.
 6.
 7.


Hotová omáčka



Žádné komentáře:

Okomentovat