Salát Niçoise
Ingredience:
2 vejce
120 g fazolek (čerstvé nebo zmražené)
150 g brambor (nemusí být)
150 g rajčat
150 g rajčat
25 g černých oliv (zelené)
4 kusy ančoviček (nemusí být)
120 g tuňáka ve vlastní šťávě
ledový salát ( já přidala i římský)
stroužek česneku
půlku hadovky
půlku červené papriky
1 menší cibule (červená)
zálivka
1 lžička hořčice (dijonská)
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička olivového oleje
tymián, pepř, sůl
Postup:
Natvrdo uvařená vejce nakrájíme na čtvrtky. Fazolky povaříme a zchladíme. Salátovou mísu, talíř vymažeme rozdrceným česnekem a vyložíme salátovými listy. Na ně naskládáme všechny suroviny.
Suroviny na zálivku lehce vyšleháme metličkou. Poté zálivkou přelijeme salát. Podáváme s francouzskou bagetkou nebo s bramborami.
Poznámky: Suroviny vyjdou na 1 velkou porci a nebo na 2.
Caprese
Ingredience:
2 balení mozzarelly v nálevu
2-3 čerstvá rajčata (zralá a pevná)
olivový olej
čerstvá bazalka
špetka soli, pepře
Postup:
Rajčata, mozzarellu nakrájíme na stejné plátky a poklademe střídavě na talíř. Mezi každý plátek rajčete vložíme list bazalky. Bazalku můžeme také nasekat, natrhat a salát tím posypat. Caprese chutná nejlépe s ciabattou, což je italský chléb.
Poznámky: Suroviny vyjdou na 1 velkou porci a nebo na 2. Místo rajčat můžete využít cherry rajčátka a místo mozzarelly mini mozzarella třešinky ve vaničce.
Salát s kuřecím masem a pomerančem
Ingredience:
pár listů salátu (ledový, hlávkový, římský)
100 g pórku
150 g kuřecích prs
směs koření na pečené maso ( může být i např. grilovací koření nebo steak)
2 lžíce oleje (olivový, rostlinný)
1 pomeranč
zálivka
2 lžíce oleje (olivový, rostlinný)
půlka pomeranče
1 lžička medu
sůl, pepř
Postup:
Salát omyjeme, natrháme na kousky a dáme do mísy, talíře. Pórek omyjeme, nakrájíme a smícháme se salátem. Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a opečeme na oleji. Pomeranč oloupeme a rozdělíme ho na měsíčky, které překrojíme na půlku a přidáme k salátu.
Žádné komentáře:
Okomentovat