pátek 19. června 2015

Pavlova

Dort Pavlova mě láká už delší dobu. Konečně jsem se k němu odhodlala.
Vzhledem připomíná větší pusinku, která je naplněna krémem a kupou ovoce. Na Novém Zélandu a Austrálii je považován za národní pokrm. Dort poprvé připravil šefkuchař ve Wellingtonu na počest slavné ruské baletky Anny Pavlové. Autor receptu se inspiroval její baletní sukní. O Anně se povídalo, že „Netančí, ale vznáší se jako kdyby měla křídla“. Dort je stejně lehký a vzdušný jako ona. První Pavlova se podávala s kiwi. V dnešní době se nejčastěji zdobí jahodami a dalším ovocem (borůvky, maliny...).

Ingredience:
sněhový korpus
8 bílků
špetka soli
400 g krupicového nebo moučkového cukru
2 lžičky bílého vinného octu
2 lžičky kukuřičného škrobu (Gustin)
náplň, zdobení
600 ml smetany ke šlehání
1-2 ztužovače šlehačky
8 lžic moučkového cukru
ovoce (jahody, borůvky, maliny) množství záleží na vás
(1 lžička vanilkového aroma nebo 2 vanilkové cukry)
pár lístků máty nebo meduňky

Postup:
Předehřejeme si troubu na 170°C a plech(y) vyložíme pečícím papírem. Z bílků a soli vyšleháme pevný sníh. Do něj postupně zašleháme cukr tak, aby se v hmotě rozpustil. Do tuhého a lesklého sněhu přidáme škrob a vinný ocet, dobře prošleháme. Připravený korpus rozdělíme na plech(y) do 2-3 stejně velkých kol. Pomocí lžíce nebo stěrky je lehce rozetřeme.
Pokud pečete na jednom plechu, tak nechte mezi korpusy místo, jelikož při pečení nabydou. Pokud použijete 2 plechy, tak je vložte do trouby pod sebe.
Než vložíme těsto do trouby, tak snížíme teplotu na 120°C. Pečeme tak dlouho, dokud povrch lehce nezrůžoví. Vnitřek musí zůstat vláčný. Upečené části necháme vychladnout ve vypnuté troubě.
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ztužovačem. Vezmeme 1 pavlovu, položíme ji na servírovací podnost (prkno, talíř), potřeme polovinou krému a poklademe ovocem (jen lehce). Navrch dáme druhou pavlovu, potřeme ji zbylým krémem, ozdobíme ovocem a bylinkami.

Poznámky: Mně se Pavlova moc nepovedla (viz fotky), ale chuťově byla výborná. Chybu vidím v málo vyšlehaných bílcích, takže doporučuji bílky vyšlehat zvlášť (4 a 4) a nebo použít kuchyňský robot (ten však nevlastní každý, ani já ne).






Žádné komentáře:

Okomentovat