neděle 10. května 2015

Tvarohový Oreo „Cheesecake“

Já osobně Oreo moc nemusím, ale viděla jsem na internetu fotky Oreo cheesecaku, který vypadal, tak chutně. Tak jsem přece jen podlehla a zamilovala se!
Oreo sušenky zažívají boom hlavně v Americe, kde jsou velmi oblíbené. Existují již od roku 1912. V poslední době se jedná o nejprodávanější sušenky na světě. V Čechách je najdeme od roku 2011. Na trhu se objevuje i falešné Oreo jako je Borneo. Do cheesecaku dejte pravé, jelikož už tenhle dort falešný je díky tvarohu. Klasický se peče z Philadelphie, mascarpone nebo ricotty. Tento cheesecake je lehčí díky tvarohu a zakysané smetaně.

Ingredience:

sušenkový základ
200 g sušenek Oreo
100 g rozpuštěného másla

tvarohová náplň
3 měkké tvarohy ve vaničce
1 zakysaná smetana
200 g cukru (obyčejný nebo třtinový)
3 vejce + 1 žloutek
1 lžíce Solamylu
kůra z menšího citrónu
cca 100 g Oreo sušenek

Postup:
Sušenky i s náplní rozdrtíme válečkem nebo v mixéru. Máslo si rozpustíme a zpracujeme sušenkovou krustu. Tu přesuneme do vymazané, vysypané formy  a pořádně ji zarovnáme, aby se nikde neobjevila dírka. Hmotu dáme péct 10 minut na 180°C.
Na náplň okapeme tvaroh, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Rozmícháme tvaroh se smetanou a cukrem. Šleháme a přidáme vejce, lžíci solamylu. Nalámeme 100 g sušenek a náplň vlijeme na korpus. Pečeme ve vyhřáte troubě na 150°C přibližně 50 minut.
Do trouby vložíme i pekáček s horkou vodou, díky němu se dort nevysuší. Během pečení by se 25-30 minut neměla otvírat trouba jinak se cheesecake může propadnout. Přestát péct by se mělo dřív než ztuhne jinak dojde k přepečení. Hotový necháme v pootevřené troubě. Přibližně po hodině ho vyndáme a necháme vychladnout, poté putuje do lednice, alespoň na 8 hodin. Uvnitř pořádně ztuhne. Nejchutnější je další den.

Poznámky: Formu jsem použila o průměru 25,5 cm.





Žádné komentáře:

Okomentovat