středa 13. května 2015

Sernik

Tento dezert pochází z Polska a je zde velmi oblíbený. V Česku by se dal nazvat Tvarohový dort (buchta). Doma ho peču dost často, jelikož ho taťka zbožňuje. Pokud nevíte, tak jsem napůl Polka z tátovy strany, proto si ho žádá.

Ingredience:
Těsto
200 g hladké mouky
100 g změklého másla
100 g cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
špetka soli
Náplň
1 kg měkkého tvarohu
250 - 300 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink v prášku
trochu mléka
2 hrsti rozinek namočených v rumu
trochu citrónové nebo pomerančové kůry
špetka soli
3bílky

máslo a hrubá mouka na vymazání formy
moučkový a vanilkový cukr na posypání

Postup:
Vypracujeme těsto, které vložíme do vymazané a vysypané formy. Těsto propíchneme vidličkou a dáme chvíli péct na 180°C.
Mezitím smícháme tvaroh s cukrem, pudinkovým práškem, rozinkami, kůrou a podle konzistence i s troškou mléka. Vmícháme pevný sníh z bílků a soli. Náplň nalijeme do formy a uhladíme. Sernik pečeme 45 minut na 180°C.
Na začátku a konci pečení přikryjeme formu pečícím papírem. Hotový necháme celý vychladnout, pak ho uvolníme z formy a posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Dobrou chuť.

Poznámky: Formu jsem použila o průměru 25,5 cm. Hotový můžete ozdobit ovocem a podávejte s mlékem.


2 komentáře:

  1. No ten vypadá fantasticky!!
    Vyzkouším ho na oslavu, mňam:)
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat