neděle 31. května 2015

Red velvet

Tak a je to tu. Babička slaví 87. narozeniny. Přemýšlela jsem nad tím jaký dort mám upéct a po domluvě s oslavenkyní jsme dospěly k červenému sametu, který nás oslnil svou krásou.
Red velvet pochází z USA. Původní recept na tento dort neobsahuje červené barvivo, jelikož zabarvení způsobovala chemická reakce kakaa s kyselým podmáslím a octem. Bohužel kakao, které se dá dnes sehnat je upraveno a barva dortu zůstane hnědá. Chuťově připomíná čokoládu, což je díky kakau.

Doba přípravy: 90 minut
Počet kousků: 12

Ingredience:
310 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
1 lžička soli
150 g změklého másla
1 lžička vanilkového aroma
200 g cukru krupice
3 menší (S) nebo 2 větší (M) vejce
300 ml podmáslí
1 lžíce červené potravinářské barvy
1 lžička octu
1 lžička jedlé sody

Poleva a náplň
250 g mascarpone
5-6 lžic moučkového cukru (podle chuti)
1 lžička vanilkového aroma
2 smetany ke šlehání (400 ml)

Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C. V misce smícháme mouku s kakaem a solí. Podmáslí smícháme s barvivem. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vejce a vanilkové aroma. Do máslové hmoty postupně ručním šlehačem zašleháme moučnou směs střídavě s podmáslím. Do mističky vlijeme ocet se sodou. Vypění to, přimícháme do těsta. Hmotu přelijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme 40-50 minut při 180°C.

Mascarpone zašleháme s cukrem a aromatem. Přilijeme šlehačku a vyšleháme do hladkého a pevného krému. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme 1x podélně a plníme 1/3 náplně a zbývající potřeme celý dort. Zdobíme rozdroleným korpusem nebo jahodami.

Poznámky:  Recept vyjde na formu o průměru 25,5 cm. Cukru přidejte klidně více, dort není moc sladký. Barvivo doporučuji tekuté nebo gelové. Práškové není tolik silné.





Na oslavě nesmí chybět fotka s oslavencem. :) Babči si nesmírně vážím, je to jeden z nejlepších lidí, které znám. Odmala se o mě starala, když rodiče pracovali. 


Taky máte rádi svou babičku? Upekli jste ji někdy něco?

Žádné komentáře:

Okomentovat