pondělí 2. října 2017

Čokoládový dort s čokoládovým krémem

Chtěla jsem vyzkoušet něco nového, jelikož v poslední době často peču dort s piškotovým korpusem a vanilkovo-máslovým krémem. Takže jsem recept lehce upravila na čokoládovou verzi. :)  

Ingredience:
240 g cukru krupice
240 g hladké mouky
8 vajec

směs na čokoládový pudink (prášek)
kakao (2-3 lžíce)
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání


Poleva a náplň
600 ml mléka
2 čokoládové pudinky
150 - 200 g cukru
250 g másla (1 kus)

100 g hořké čokolády
kakao (2 lžíce) 

ovoce (fíky, borůvky, physalis apod) nebo třeba ořechy (Já použila vlašské a lískové)
květiny na ozdobu 

nebo cokoliv vás napadne :) 


Pokud máte rádi na dortu hodně krému, tak zvyšte dávku surovin.:)
900 ml mléka
3 pudinky
Cca 225-250 g cukru
375 g másla 

cca 150 g hořké čokolády
kakao (2-3 lžíce) 


Postup:
Předehřejeme troubu na 150°C. Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr a poté žloutky. Metličkou ručně vmícháme směs mouky, kakaa a pudinkového prášku. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a mírně jej odhrneme od středu k okrajům. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu na 150°C. Korpus má mít zlatavou barvu. Špejlí můžeme zkontrolovat, jestli je těsto upečené. S dortovou formou po vytažení z trouby nijak neboucháme - upečený korpus by se mohl uprostřed propadnout. Korpus necháme vychladnout, já ho nechala přes noc. 

 
Na náplň si uvaříme pudinky z 600 ml mléka, pudink musí být hustý. Čokoládu necháme rozpustit nad parou a necháme ji vychladnout. Mezitím vychladlý pudink vyšleháme s máslem, postupně přidáváme cukr dle chuti a kakao.
Korpus 1x rozkrojíme a pomažeme ho náplní. Přiklopíme a potíráme vršek a boky. Dort zdobíme dle libosti ovocem, květinami a čímkoliv, co vás napadne. :) 

Poznámky: Dort jsem pekla ve formě o průměru 24cm. Vnitřek dortu můžete pomazat např. i marmeládou.












2 komentáře: