sobota 16. ledna 2016

Krtkův dort

Krtkův dort je moučník, který je z kakaového korpusu, banánů a smetanového krému. Peče se v kulaté formě (dá se i na plechu, když se dá větší množství surovin), krém se vrství do kopečku a nazávěr se posype drobky korpusu. Recepty na tento dort jsou stejné, liší se jen v množství surovin. V Čechách se objevil až v práškové podobě od Dr. Oetkera. Po nějaké době ho lidé začali péct sami, bez polotovaru. Já jsem dort upekla již podruhé a určitě ne naposledy, protože mi tento drobivý dezert hrozně chutná a nejsem jediná, doma zmizne během chvilky.

Ingredience:
150 ml oleje
150 g moučkového cukru
3 vejce
1-2 lžíce rumu (aroma)
230 g polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
180 ml mléka

Náplň
3-6 banánů
2 šlehačky ke šlehání (2 x 250 ml)
2 ztužovače smetany
40 g moučkového cukru
80 g čokolády na vaření

Postup:
Olej, cukr, žloutky vyšleháme, přilejeme rum a zamícháme. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek, mléko a vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 24 cm. Pečeme 30 minut na 180°C. Když korpus vychladne, tak ho vydlabeme. Dno musí zůstat neporušené.

Na náplň smícháme cukr se ztužovači a s nahrubo nastrouhanou čokoládou. Vsypeme do téměř vyšlehané smetany a došleháme. Dovnitř korpusu naskládáme banány, na ně navrstvíme krém a vytvoříme kopeček. Na něj rozdrolíme zbytek korpusu (vydlabanou část)

Poznámky:  Příště udělám krém z 750 ml šlehačky, protože z 500 ml je ho docela málo. Těsto jsem pekla ve formě o průměru 24 cm. Při vydlabávání si dejte pozor na dno, aby zůstalo neporušené.























Žádné komentáře:

Okomentovat