pátek 18. prosince 2015

Perníčky ihned měkké

Každý rok se těším na Vánoce, možná za to může to, že miluju perníčky, ale kdo ne. :D Nedávno jsem objevila roztomilé formičky, tak jsem si řekla, že si je koupím a už nebudu perníčky zdobit bílkovou polevou. Nakonec jsem upekla a ozdobila polevou druhou várku.

Ingredience:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
5 lžic medu
100 g másla nebo Hery
2 vejce
2 lžíce kakaa
2 lžičky koření do perníku
1 lžička muškátového ořechu
1 lžička jedlé sody
1/4 prášku do perníku

Poleva, zdobení
1 bílek
140 g moučkového cukru
1 lžička Solamylu
pár kapek citrónové šťávy

Postup:
Zpracujeme těsto a necháme ho přes noc v lednici. Vykrajujeme různé tvary a dáváme je na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C, dokud nebudou (cca 10 minut). Po upečení se ihned potírají rozšlehaným vejcem. Zdobí se za 2 dny.

Na zdobení si prosijeme moučkový cukr přes síto. Vše dobře prošleháme buď ručně nebo ručním šlehačem. Zdobíme pomocí zdobícího sáčku nebo můžeme hmotu naředit kapkou citrónové šťávy a potřít tím celý perníček pomocí štětce. Pokud je směs moc tekutá, tak přidáme citrónovou šťávu. Pokud je naopak moc tuhá, tak přidáme Solamyl.

Poznámky: Z jedné dávky vyjde cca 180 perníčků, záleží na velikosti formiček. Pokud chcete perníčky obarvit, tak do ušlehaného vejce, kterým se perníčky potírají, vmíchejte potravinářské barvivo.

















2.várka










Žádné komentáře:

Okomentovat