středa 25. března 2015

Inspirativní snídaně


Ahoj všichni, hlavně milovníci snídaní. Mám tady pro vás pár inspirací na chutnou a docela i zdravou snídani. Určitě si každý z vás vybere tu pravou. Ke snídaním na fotkách mi většinou chybí pití, ale určitě si dejte např. čaj, kávu, mléko (kravské, sojové), ovocný džus (nejlépe domácí), kakao (dejte si do něj mini marshmallows, když se postupně rozpouští, tak jsou vážně super). Velmi častou snídaní bývá ovesná kaše. Je snadná na přípravu, zabere jen pár minut a dá se dobře kombinovat.

Základní recept na ovesnou kaši

Ingredience:
ovesné vločky (doporučuji jemné z Lidlu)
mléko
voda
Postup:
Do menšího hrnce nasypeme vločky (množství záleží na vás, někomu stačí 50 g a jinému 70 g), zalijeme je vodou tak, aby byly pod vodou a neplavaly. Chvíli povaříme, dokud nevznikne hustá hmota. Postupně přiléváme mléko. Hotová kaše nesmí být moc tekutá. Kaši nalijeme do misky nebo hlubokého talíře.

Poznámky: Do základního receptu můžete přidat sladidlo (med, třtinový cukr), koření (skořice, muškátový oříšek, perníkové koření), kokos, jablečné pyré apod.

Zdobíme ořechy (vlašské, pekanové, mandle...), ovocem (banán, jahody...), semínky (sezamová, slunečnicová), alpro dezertem...

Ovesné kaše se dají koupit i instantní např. od značky Emco, Semix. Ty se pouze zalijí teplou vodou a máte hotovo. Záleží na Vás, jestli si uděláte domácí nebo kupovanou. Já si myslím, že domácí je lepší, jelikož si do ní přidáte, co máte rádi. 




Na obrázku můžete vidět domácí datlový sirup.  

Jednoduchý datlový sirup

Ingredience: 
20 datlí (bez pecek)
jeden šálek vody 
sklenice

Postup:
Datle necháme 2 hodiny odmočit ve vodě. Poté je rozmixujeme i s tou vodou. Má vzniknout hladký tekutý sirup. Vlijeme ho do sklenice a skladujeme v lednici. Trvanlivost je 14 dní. 



Tuto kaši jsem si dopřála k Vánocům. Na talíři mám cukroví.


Obdobou ovesných kaší je mugcake, což je naprosto jednoduchá ,,buchta'' do hrníčku nebo menší misky.

Mugcake

Ingredience: 
50 g vloček (jemné, rozmixované)
1 vejce
1/2 banánu
1 lžíce tvarohu
1 lžička kyp. prášku
2 lžičky kokosu nebo skořice
2 lžíce vody
Postup:
Smísíme ingredience a rozmixujeme. Nalijeme do hrníčku, mističky a vložíme na 4 minuty do mikrovlnky. Vyklopíme na talíř a zdobíme dle libosti. 
Do receptu přidejte klidně i nastrouhané jablko. 

Poznámky: Recept je podle Chick-lexi

Jahodový mugcake 

Ingredience:
3 polévkové lžíce celozrnné mouky
1 lžíce jahodového proteinu
trochu kyp. prášku
špetka soli
3 - 4 lžíce medu
1/2 lžíce oleje
2 lžičky bílého (řeckého) jogurtu
2 lžíce vanilkového mléka
Krém
2 lžíce bílého (řeckého) jogurtu
2 lžíce proteinu
Postup:
Smícháme suché suroviny. V malé misce rozpustíme med a olej. Do suché směsi vmícháme med, olej, jogurt. Mícháme, dokud není těsto hladké. Hrneček trochu vymažeme a nalijeme do něj těsto. Ohřejeme cca 3 minuty v mikrovlnce. Necháme vychladnout a poté vyklopíme nebo necháme v hrnečku. Na krém smísíme jogurt s proteinem. Hotový potřeme krémem. 

Mugcake s arašídovým máslem 

Ingredience: 
70 g ovesných vloček (jemné)
1 banán
1 vejce
lžičku arašídového másla
lžičku medu
trochu mléka
skořici (kokos)
Postup:
Rozmačkáme banán, přidáme ostatní suroviny. Vzniklou hmotu vlijeme do hrnečku ( mističky) a pečeme v mikrovlnce cca 3 minuty. 

Poznámky: Recept je podle Karlosator z Instagramu.


Dobré jsou i krupicové kaše. Nejsou pouze pro děti, takže si ji dopřejte.

Krupicová kaše 

Ingredience:
krupička
mléko
máslo (kousek na zjemnění)
třtinový cukr
Postup:
Dáme vařit mléko, když přejde varem, tak přidáme krupičku. Za stálého míchání vaříme. Ke konci přidáme kousek másla a cukr. Opět zdobíme podle potřeby.




Tato krupicová je z Vánoc.


Dále tu pro vás mám lívance, na které existuje spousta receptů - kynuté (určitě je znáte od babičky), nekynuté, ovesné...

Ovesné lívance

Ingredience: 
100 g ovesných vloček (jemné)
2 vejce
200 ml mléka
špetka soli
olej na smažení nebo kvalitní pánev bez oleje
Postup:
Mléko, žloutky, vločky smícháme v misce. Bílky rozmixujeme se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté sníh přidáme do misky s ostatními ingrediencemi. Nakonec přidáme hladkou mouku, pokud je těsto moc tekuté. Pokud je těsto  málo tekuté, tak přilijeme mléko. Smažíme na oleji nebo na sucho na kvalitní pánvi. Podáváme s ovocem, tvarohem nebo čímkoliv, co máte rádi. 



Celozrnné lívance

Ingredience:
40- 50 g celozrnné mouky
60 ml mléka
60 g tvarohu
1 vejce
1/2 banánu
trochu skořice, muškátového ořechu
sladidlo (med, javorový sirup)
můžete přidat: protein 
Postup:
Vše kromě mouky (proteinu) rozmixujeme. Mouku přidáme do těsta. Smažíme na oleji nebo na sucho na kvalitní pánvi. Výborné jsou potřené alpro dezertem (čokoládovým, vanilkovým), s banánem, borůvkami a jahodami. 



Dvoubarevné lívance

Ingredience:
60 g celozrnné mouky
30 g kokosu
2 vejce
160 ml vanilkového (kokosového) mléka
2 špetky prášku do pečiva
Postup:
Vše smícháme a do půlky těsta přidáme 10 g kakaa. Opečeme na pánvi a opět podáváme s ovocem, oříšky, alprem apod.

Poznámky: Recept je podle Healthybykate z Instagramu. 


Nekynuté lívance

Ingredience:
500 ml mléka
lžíce cukru
2 vejce
1/2 kyp. prášku
špetka soli
300 g polohrubé mouky
olej nebo kvalitní pánev
Postup:
Smícháme suché suroviny, přidáme žloutky a prošleháme. Přilijeme vlažné mléko. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta. To necháme 5 minut odpočinout. Smažíme na pánvi. Polijeme např. jahodovým toppingem a podáváme s ovocem a pomerančovým džusem.




K snídani si můžete dát třeba jen alpro pudink s plátky mandlí, banánemem a jahodami nebo bílý jogurt s müsli a ovocem.




Doufám, že jsem vás inspirovala. Napište mi další typy a recepty na anettwoznicka@gmail.com. Pokud některý recept vyzkoušíte, tak mně můžete označit na https://instagram.com/anett_woznicka/ nebo mi poslat mail. 

Žádné komentáře:

Okomentovat