sobota 23. května 2015

Mrkvový dort

Jaký dort se vám vybaví, když se řekně jaro? Mně jednoznačně mrkvový. Recept jsem našla v magazínu Billa gusto ve vydání jaro 2015. Trošku jsem ho poupravila k obrazu svému. Ve spoustu receptech se dává třeba jen 150 g mrkve, což mi příjde hodně málo. V tomto se s ní nešetří a je jí tam hned 450 g. Mrkváč vydrží dlouhou dobu vláčný, ale garantuji vám, že se po něm během dne zapráší. 

Doba přípravy: 90 minut
Počet kousků: 12

Ingredience: 
450 g strouhané mrkve
4 vejce
280 g hladké mouky
280 g třtinového cukru
200 ml slunečnicového oleje
100 g vlašských ořechů (nasekaných nebo mletých)
3 lžíce medu
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky skořice
1 lžička jedlé sody
špetka mlétého muškátového ořechu
špetka mletého hřebíčku
trochu citrónové kůry
(rozinky)

Poleva a náplň
250 g mascarpone
80 g másla
1 smetana ke šlehání
120 g moučkového cukru
pár kapek citrónu
(kokos)

Postup:
Připravíme si všechny ingredience a necháme je odležet v pokojové teplotě. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny (mouka, ořechy, koření, kypřící prášek, soda, kůra). K sypké směsi vlijeme pěnu a postupně zapracujeme. Přidáme olej, med, mrkev a vypracujeme hutné těsto. Formu si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do ní těsto. Pečeme 1 hodinu při 175°C. Vychladlý korpus rozřízneme 1x nebo 2x podélně a plníme krémem. Korpus je lepší rozříznout další den. Zabalíme ho do fólie a necháme ho přes noc v lednici.

Na krém vyšleháme smetanu s cukrem. Zapracujeme do ní máslo a mascarpone. Korpus naplníme 1/3 náplně a zbývající potřeme celý dort. Strany a povrch můžeme posypat kokosem.

Dort zdobíme, jak chceme. Pokud chcete, tak jako já, tak umyjte svazkovou mrkev, vydrhněte ji kartáčkem nebo ji očistěte nožem. Osušte ji papírovou utěrkou. Seřízněte špičky, kus natě a rozmístěte je po obvodu dortu. Posypte pekanovými a vlašskými ořechy.

Poznámky: Místo vlašských ořechů dejte klidně pekanové ořechy a nebo napůl oboje. Do těsta můžete přidat i rozinky. Recept je na formu o průměru 26 cm. Do náplně se dává citrón proto, aby nepopraskala.

Hotovo, přeju dobrou chuť. :)










4 komentáře:

  1. Dneska jsme ho pekla mamce akorát.:) Je nejlepší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je výbornej! :) U nás zmizí rychleji než je upečený. :D Připravuju ho cca 1,5 hoďky a zmizí téměř okamžitě.

      Vymazat
  2. ahoj, prosim ta aka bola velkost formy? minule mi z nejakeho ineho receptu vysiel prilis nizky :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň, že odpovídám až teď, nějak jsem tvůj koment přehlídla. :( Forma byla o průměru 25cm. :)

      Vymazat